Stenild Kirke

Stenild kirke er bygget i romansk stil formentlig omkring år 1200.

Prædikestolen er fra 1619. Den er skænket af Esben Tørensøn og Oluf Laurensøn. Den er sidst malet i 1703.

Den har fritstående hjørnesøjler og portalfelter. I de 4 sorte felter fandtes i feltet mod syd den skørne versalindskrift fra 1619. I feltet nærmest opgangen fandtes en malet versalindskrift. I de 2 midterste felter menes også at have været malede indskrifter eller måske billeder, de er senere blevet afhøvlet. Der er malet nye indskrifter i 1956. Felterne er omgivet af såkaldte arkadebuer.

Døbefonten

Det mest imponerende og berømte kunstværk i Stenild Kirke er døbefonten. Den er fra ca. 1050. Det er en af de største fonte i Danmark, dens diameter er 130 cm med udsmykningen. Selve kummens højde 65 cm, dybde 40 cm, og der er et synligt afløbshul. Fontens højde fra gulv til overkant er 106 cm. Det er en såkaldt løvefont, og er noget af det fineste og mest fremragende stenhuggerarbejde fra den romanske periode.

Udsmykningen - i højt relief - er løver med mandshoveder med store gloøjne, og nogen rækker hånligt tunge. Hvad denne udsmykning skal symbolisere er uvist, idet løven nogle steder i Bibelen omtales som det onde: djævelen - og i andre omtales som symbol for Kristus. Nogle eksperter mener, at løver på døbefonte symboliserer en kraft, der holder alt det onde væk.

Men hvad betyder mandshovederne så? Måske er det bestemte personer: billedhuggeren eller giveren? Eller måske er det et udslag af kunstnerens lyst til at fabulere? Eller måske har billedhuggeren aldrig set en løve, og derfor har løverne fået menneskehoveder?

Dåbsfadet er Nurnbergerarbejde i messing fra ca. 1550-75 med relief, der forestiller Maria bebudelse. Senere er indgraveret bomærkeskjolde og initialer og årstallet 1636. Det menes at være giverne, der har sat deres minde der.

Dåbskanden er fra 1948 og er skænket af Dagmar og Peter Andersen, Stenild, i anledning af søndagsskolens 25 års jubilæum.

Altertavle

Kirkens alter har oprindeligt været et kvaderstensmuret alterbord. Det er her endnu, men er dækket af et panel fra renæssancetiden, som altertavlen fra begyndelsen af 1600-tallet.

Altertavlen er forsynet med sidefløje. Det store maleri er en kopi efter Eckersbergs "Knælende Kristusskikkelse i rød kjorten" fra vor Frue Kirke i Svendborg, malet af Anna C. Trane og indsat i 1914.

Alterdugen med kniplet blondekant er lavet af Mary Mikkelsen, Stenild. Den blev taget i brug ved høstgudstjenesten i september 2012. Formentlig omkring 1956 er det korsstingsbroderede altertæppe lavet af en kvindekreds i Stenild.

På alteret står 2 sæt lysestager. De små er fra ca. 1750, og de store er anskaffet i 1921.

I 1992 blev to store smedejernsstager skænket til kirken af Lilly og Peter Nielsen og hustru. Stagerne anvendes ved begravelser.

Ny alterdug

Ved høstgudstjenesten i Stenild kirke den 16. september 2012 blev kirkens nye alterdug officielt taget i brug. Den er kniplet og skænket til kirken af Mary Mikkelsen, Stenild. Kniplingsmotivet er hjerter og kors, og det passer særdeles godt til et alter i en kirke.

Kalender

28feb kl. 11:00

Gudstjeneste i Rørbæk kirke

2. søndag i fasten

Gudstjeneste ved Laila Olesen

28feb kl. 11:00
07mar kl. 09:30

Gudstjeneste i Stenild kirke

3. søndag i fasten

Gudstjeneste ved Laila Olesen

07mar kl. 09:30
07mar kl. 11:00

Gudstjeneste i Grynderup kirke

3. søndag i fasten

Gudstjeneste ved Laila Olesen

07mar kl. 11:00
Viser 7 til 9 af 9
Første Forrige 1-6 7-9 Næste Sidste